Domowy nawóz- gnojówka z pokrzywy

W naszym świecie istnieją takie rośliny, które są klasykami i jednocześnie super food dla roślin. Jedną z takich roślin jest pokrzywa, z której możemy wyczarować gnojówkę. Podpowiemy wam krok po kroku jak ją przygotować. Wstęp

Pokrzywa

Pokrzywa jest rośliną wszechstronną pod każdym względem, na swoich końcach ma armię parzących włosków, które mają w sobie kwas mrówkowy chroniący przed zwierzętami czy ludźmi. Aby ją zebrać musimy się zaopatrzyć w skórzane rękawiczki albo gumowe a na to materiałowe. 

Jak przygotować gnojówkę z pokrzyw?

1. Trzeba ją zebrać. Gdzie?

  • Przy rzekach
  • na skrajach pastwisk
  • przy gruzowiskach
  • wszędzie tam gdzie jest ciemna, bujna zieleń może być pokrzywa

Pokrzywa jest wymagająca pod względem podłoża i ciężko samemu ją zasadzić. Można uznać, że jest indywidualistką, ponieważ sama decyduje w jakim podłożu wyrośnie. 

2. Kiedy zebrać pokrzywę?

Możemy to robić przez cały rok, ale nie może kwitnąć. Zaczyna kwitnąć na początku lata, ale regularnie odrasta, więc możemy wracać w to samo miejsce w zasadzie co miesiąc. 

3. Czy warto przygotować nawóz z pokrzyw?

Oczywiście! Gnojówka taka zawiera związki azotu, które są bardzo łatwo przyswajalne przez rośliny. W jej składzie znajdziecie także mnóstwo pierwiastków, które przyczyniają się do prawidłowego wzrostu i funkcjonowania roślin. Najważniejszy jest jednak azot. Będziemy jej używać do roślin, które są bardzo „żarłoczne” takie jak pomidory czy dynia, do wszystkich wiosennych roślin ( to taki początkowy kop), roślin, które jeszcze nie kwitną czy do tworzenia pąków. Mówiąc prosto, gnojówka dalej siłę do wzrostu. 

4. Rozdrabniamy pokrzywę i zalewamy wodą

Wsadzamy ją do pojemnika ( byle nie metalowego). Na 1 kg świeżego zioła dajemy 10 litrów wody. Najlepsza jest woda deszczowa, jednak w ostateczności możemy dać wodociągową, byle by była odstana. Woda deszczowa jednak szybciej zaczyna pracować, a sama gnojówka nabiera pięknego zielonego koloru. 

5. Przykrywamy i odstawiamy

Przykrywamy materiałem, który przepuszcza powietrze, ale nie przepuści much, czy komarów. Nie przestraszcie się jednak jeśli zauważycie w gnojówce białe żyjątka przypominające larwy- to gnojka wytrwała, mucha z rodziny bzykowatych i jest cennym zapylaczem. Naszą gnojówkę odstawiamy w ustronne miejsce, ponieważ jej zapach nie należy do tych przyjemnych. 

6. Mieszkamy i czekamy !

Po kilkunastu godzinach/ dobie otrzymujemy wyciąg. Jeśli nie użyjemy jej od razu, trzeba pamiętać, żeby ją codziennie przemieszać. W ciepłym miejscu zrobi się szybciej, z kolei w cieniu będzie robiła się dłużej, ale bezpieczniej. Jeśli jest ciepło, to gnojówka będzie gotowa po kilku dniach, z kolei w porze deszczowej może się robić nawet 3 tygodnie. 

7. Skąd wiemy, że gnojówka jest gotowa?

W pierwszych dniach wystąpi piana, która jest naturalną wiadomością, że zaczeła się wytwarzać gnojówka. Z kolei gotowy nawóz poznacie po tym, że piany już nie ma, a pokrzywa ma same łodygi. Kolor jest ładny zielony a zapach okropny.

Źródło: https://deec.pl/kategoria/ogrod-i-taras/

5/5 - (1)